Legitymacja służbowa

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
Patrycja
Administrator
www.4poziom.slask.pl

Legitymacja służbowa

Post autor: Patrycja »

Każdy urzędnik państwowy powinien posiadać "legitymację urzędnika państwowego", jednak jak wszyscy wiemy odkąd POLSKA stała się korporacją nie posiadamy urzędów państwowych, co za tym idzie urzędnicy nie mogą posiadać legitymacji urzędników państwowych. Ich legitymacje zmieniły sie tylko na legitymacje służbowe. W związku z tym nie warto prosić o wykazanie legitymacji państwowej.
Jednak warto sprawdzić czy legitymacja funkcjonariusza ma ważność. Funkcjonariusz powinien posiadać legitymacje ważną i z maksymalną datą do 31.12.2022 roku po tym czasie zostaną wprowadzone nowe legitymacje.
Funkcjonariusz bez ważnej legitymacji nie powinien wykonywać żadnych czynności.
Powinniśmy mieć także swobodny dostęp do sprawdzenia danych funkcjonariusza który przystąpił do czynności.
Art. 61. - [Legitymacja służbowa] - Policja.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2021.1882 t.j. | Akt obowiązujący
Wersja od: 18 października 2021 r. do: 20 grudnia 2021 r.
Art. 61. [Legitymacja służbowa]
1.
W przypadkach przewidzianych w art. 60 ust. 2 policjant, wykonując czynności dochodzeniowo-śledcze, a także czynności określone w art. 14 ust. 2 i art. 15 ust. 1 pkt 2-4, obowiązany jest okazać legitymację służbową w taki sposób, aby zainteresowany miał możliwość odczytać i zanotować numer i organ, który wydał legitymację, oraz nazwisko policjanta.
2.
Przy wykonywaniu innych czynności administracyjno-porządkowych nieumundurowany policjant obowiązany jest na żądanie obywatela okazać legitymację służbową lub znak identyfikacyjny w sposób określony w ust. 1.

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dzie ... 593/art-61

Dlaczego warto sprawdzać legitymacje, a nie wierzyć naszywką na mundurach? Ponieważ jak to zostało określone przez jednego z funkcjonariuszy taki mundur każdy może sobie kupić na allegro, a na sprawie Krzysztofa (która została podlinkowana w zakładce polecane materiały) jeden z funkcjonariuszy miał mundur kolegi. Więc tylko legitymacja w zadowalającym nas stopniu jest w stanie potwierdzić że to akurat ten funkcjonariusz nas legitymuje.
Mario2RP

Re: Legitymacja służbowa

Post autor: Mario2RP »

Witam :) Jestem Suwerenem II RP i posiadam Dowód osobisty Suwerena II RP oraz metrykę urodzenia i te dokumenty stwierdzają iż jestem nie jestem osobą fizyczną tylko człowiekiem,rdzennym mieszkańcem tej Naszej ukochanej ziemi,Polski i żaden ten "urząd" ,który tak naprawdę jest prywatną firmą nie ma do mnie żadnych praw np. policja
"II Rzeczpospolita Polska jako państwo prawnie i formalnie nigdy nie przestało istnieć. Prezydent Sokolnicki przekazując swój urząd Janowi Potockiemu, zapewnił ciągłość konstytucyjną, która została pogwałcona najpierw przez rządy okupacyjne z nadania komunistów, a następnie przez Radę Trzech.Działania Prezydenta Potockiego mające na celu przywrócenie ładu i porządku prawnego z 1935 roku, są kontynuacją jedynie prawdziwie niepodległego i wolnego państwa Polaków, jakim była II Rzeczpospolita. Jednym z milowych kroków na tej drodze bez wątpienia jest dekret Prezydenta II RP o rozpoczęciu wydawania Dowodów Osobistych Suwerena II Rzeczypospolitej Polskiej. Dokument ten jest pełnoprawnym, międzynarodowym dokumentem potwierdzającym przynależność do II RP, czyli jedynie słusznego państwa polskiego, które zostało napadnięte w 1939 roku i po dziś dzień nie odzyskało w pełni suwerenności." Czy któryś z forumowiczów posada Dowód osobisty Suwerena II RP ?

Pozdawiam,
Mariusz
Mateo
Aktywny użytkownik

Re: Legitymacja służbowa

Post autor: Mateo »

Tak. Ja posiadam. Znam innych, którzy posiadają. Ostatnio byłem w banku PKO, żeby zaktualizować dokument. Pani za okienkiem dziwnie patrzyła na mnie i na dokument i powiedziała, że ona nie może zaktualizować na ten dokument. Ciekawe czy mgę zaktualizować przez internet. Sprawdzę to. Zgłaszałem też sprawę kolizji na policji. Policjantka oglądała dokument, ale wzięła pesel z dowodu rejestracyjnego i poszukała mnie na swoim "laptopie". Zapytała czy mam ten dowód z III RP, no, ten normalny... Powiedziałem, że nie tu. W domu gdzieś jest, ale prezydent Potocki powiedział, że tamten jest już nieważny, kiedy mam ten nowy. Policjantka stwierdziła, że spisze mnie ze swojej maszynki, żeby nie musiała się poźniej tłumaczyć... :)
ODPOWIEDZ