Pieniądz cyfrowy - jak sie bronić

Tu możesz zadawać pytana związane z prawem naturalnym.

Moderator: Moderator

Putulezi1979
www.4poziom.slask.pl

Pieniądz cyfrowy - jak sie bronić

Post autor: Putulezi1979 »

Witajcie wszyscy!

Jestem tutaj zupełnie nowy, więc wybaczcie, jeśli piszę w nieodpowiednim miejscu.

Od dłuższego czasu nurtuje mnie temat pieniądza cyfrowego i jak można się przed nim bronić. Od lat trwa coraz większa próba inwigilowania człowieka poprzez ograniczanie możliwości zarabiania ,,poza systemem" (na czarno). Ostatnio oglądałem kilka filmów z panią Katarzyną Szewczyk, która otwarcie mówi o wchodzącym pieniądzu cyfrowym i o globalnym wycofaniu gotówki. Już teraz bankomaty uniemożliwiają wypłacenie kwoty większej niż 1000 PLN za jednym razem, podejrzewam, że w najbliższej przyszłości będzie to jeszcze bardziej limitowane.

Jak sobie z tym radzicie? Podzielicie się jakimiś uwagami, radami?

Jestem osobą, która często zarabia pieniądze poza oficjalnym obiegiem, głównie dlatego, że moi płatnicy nie chcą pokrywać ogromnych kosztów i płacić horrendalnych podatków, nie stać ich na to. Mam odłożone trochę gotówki, którą chciałbym jak najszybciej ulokować albo w nieruchomości, albo w postaci złota. Niestety, wypłacenie jednorazowo większych sum pieniędzy powoduje, że bank może chcieć zapytać się, skąd te pieniądze pochodzą. I tutaj mam do Was kolejne pytanie: jak obchodzić tego typu przepisy? Przestudiowałem to forum już trochę, ale nadal nie znalazłem ustępów dotyczących tej tematyki, a z pewnością ludzi takich jak ja jest o wiele więcej. Jedyne, co udało mi się dotąd znaleźć, to opcja skorzystania z aplikacji Revolut, która umożliwia przelewanie pieniędzy i wypłacanie ich z bankomatu bez większych podejrzeń ze strony instytucji finansowych. Nie wiem, jak dalece jest to do końca prawda, dlatego chciałbym to zweryfikować jakoś.

Będę bardzo wdzięczny za jakieś podpowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie,
Piotrek
Freedom2020
Aktywny użytkownik

Re: Pieniądz cyfrowy - jak sie bronić

Post autor: Freedom2020 »

Piotr, po pierwsze: omijaj jak możesz banki szerokim łukiem, bo po co ci one????? Zostawiaj ewentualnie jakąś sumę dla wygody regulowania należności (jeśli jeszcze to robisz: patrz PRAWO NATURALNE). Jeśli nie jesteś w budżetówce to już jesteś do przodu, bo łatwo cię nie ścigną. Po drugie: jeśli już musisz korzystać z banku załóż konto za granicą (wówczas polski system śledzenia obywatela i jego konta bankowego tam nie działa. Nie maja więc wglądu i możliwości zajęcia ci konta). Pieniądz elektroniczny chyba nadejdzie - zgodnie z zapowiedziami Biblii o znaku bestii i będziesz miał wybór: przyjmujesz znak antychrysta czy zostajesz wierny Bogu nawet kosztem życia fizycznego. Nie żartuję. Czasy ostateczne...
ODPOWIEDZ