Akt urodzenia

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
Patrycja
Administrator
www.4poziom.slask.pl

Akt urodzenia

Post autor: Patrycja »

Jako świadomi ludzie pierwsze kroki powinniśmy skierować do urzędu stanu cywilnego, aby wydobyć nasze dokumenty.
Robimy to ponieważ tylko karta szpitalna potwierdza to że przyszliśmy na świat żywi. Jeżeli nie jest to wyraźnie zaznaczone domniemuje się przyjście na świat dziecka żywego zgodnie z art. 9 KC.
To na niej rówież pierwszy raz są zapisane nasze imiona, co sprawia że człowiek posiada tylko imię/ imiona. Nazwisko na karcie szpitalnej zaczeły się dopiero pojawiać wraz z wprowadzeniem systemu elektronicznego w 2015 roku, zrobiono to aby zatrzeć granicę między żywym człowiekiem a osobą. Przed 2015 rokiem to na akcie urodzenia pierwszy raz pojawiało się nazwisko, nadawał je pracownik urzędu stanu cywilnego. Akt urodzenia zostaje stworzony na podstawie karty szpitalnej.
Akt urodzenia jest fikcją wykreowaną z naszych danych oraz jednocześnie dzięki niemu stajemy się osobą prawną poprzez wpisanie naszych danych do rejestru ewidencji w urzędzie stanu cywilnego na podstawie art. 8.1 KC

Żądamy wydania kopi lub fotokopi za potwierdzeniem oryginału. Kopia aktu urodzenia powinna być w kolorze. Fotokopie wykonujemy sami lub jeżeli USC posiada aparat fotograficzny to zdjęcie wykonuje "urzędnik" i drukuje na miejscu.
Urząd stanu cywilnego nie wyda nam oryginału aktu urodzenia, ponieważ akt urodzenia nie zostanie wycięty/wyrwany z księgi urodzeń.
Pieczątki muszą być czerwone i znajdować się na tej samej stronie co kserowany dokument. pracownik urzędu nie postawi pieczątki na samym dokumencie ponieważ nie on ten dokument stworzył. Pieczątka nie powinna także znajdować się na drugiej stronie gdzie dokumentu nie ma bo to oznacza że potwierdza białą kartkę.
Na pieczątce kierownika powinien znaleźć się jego podpis. Nie ma to większego znaczenia dla nas czy to będzie parafka czy czytelny podpis, ważne że zostało to potwierdzone.
Wniosek/żądanie o wydobycie dokumentów związanych z naszymi narodzinami składamy w urzędzie stanu cywilnego w którym rejestrowali nas rodzice.
Dokument możemy złożyć:
• Osobiście. W takim wypadku musimy mieć dwa egzemplarze dokumentu. Jeden arkusz zostawiamy w urzędzie, a drugi podbijamy jako potwierdzenie że taki dokument został złożony i zabieramy dla siebie.
• Droga pocztowa Musi to być list za potwierdzeniem odbioru, aby mieć dowód że list został wysłany. Na żółtej kartce z poczty w "dodatkowe informacje" piszemy co znajduje się w kopercie. Do koperty wkładamy jeden egzemplarz. Pismo adresujemy do budynku USC.
• ePuap. Wniosek wypełniamy, drukujemy, skanujemy i wysyłamy jako załącznik do wiadomości naszego USC. W wiadomości piszemy czego dotyczy wiadomość i zwracamy uwagę że pismo znajduje się w załączniku. Dodajemy podpis kwalifikowany i wysyłamy. Link do ePuap znajduje się na stronie USC lub w wyszukiwarce urzędów.
Jeżeli chcecie to załatwić na odległość to:
• Możecie kogoś upoważnić do odebrania waszych dokumentów.
• Załatwić to listownie. USC raczej nie wysyła za granicę, więc podajemy adres Polski i ktoś przesyła na docelowy adres.
Po siedmiu dniach powinna przyjść odpowiedź z urzędu, w której będzie napisane, że "zapraszają" nas na odbiór dokumentów, w takim wypadku dzwonimy i umawiamy się na odbiór. Może też być odpowiedź nam nieprzychylna, w takim wypadku musimy na nią odpowiedzieć i wytłumaczyć czego żądamy od urzędu.
Za kopie jest naliczana opłata zazwyczaj w wysokości 5 złotych za stronę, dodatkowo może być naliczona opłata urzędowa w wysokości 10-15 złotych.
Za niepełnoletnie dzieci wniosek składacie Wy jako prawni opiekunowie. Jeżeli wasze dzieci są pełnoletnie to muszą same złożyć wniosek.
Wasze akty nie będą wycofane z giełdy papierów wartościowych DC Washington.
Podstawa prawna do wydobycia naszych dokumentów.
Ustawa o aktach stanu cywilnego. Art. 26. 4 " Dokumenty z akt zbiorowych rejestracji stanu cywilnego, na żądanie
sądu, prokuratora, osoby, której akt stanu cywilnego dotyczy, lub osoby mającej
interes prawny, mogą być wydawane."
Art.130.5"5.
Osobie uprawnionej do otrzymania odpisu można umożliwić nieodpłatnie wykonanie fotokopii aktu stanu cywilnego sporządzonego w księdze stanu cywilnego prowadzonej przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, jeżeli jej wykonanie nie zagraża trwałości księgi i zawartych w niej aktów stanu cywilnego. Fotokopia aktu stanu cywilnego nie ma mocy dokumentu urzędowego."
Musisz się zalogować, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ania

Re: Akt urodzenia

Post autor: ania »

Dzień dobry,
Coś tu się pozmieniało/ usystematyzowało, fajnie, ale sporo rzeczy nie mogę teraz znaleźć. Kiedyś widziałam wzór wniosku o wydanie dokumentów dziecka w USC, a teraz nigdzie nie mogę odszukać. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika
Patrycja
Administrator

ania pisze: 10 marca 2022, 14:30 Dzień dobry,
Coś tu się pozmieniało/ usystematyzowało, fajnie, ale sporo rzeczy nie mogę teraz znaleźć. Kiedyś widziałam wzór wniosku o wydanie dokumentów dziecka w USC, a teraz nigdzie nie mogę odszukać. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Witaj, wystarczy zmienić we wniosku pierwsze zdanie na " Wszystkie dokumenty dotyczą mojej córki : SYLWIA KOWALSKA ur. ...............................r.
Żądam jako opiekun prawny i rodzic wydania kserokopii i/lub fotokopii wszystkich dokumentów z akt zbiorowych Urzędu Stanu Cywilnego, zgodnie z art. 26.4 ustawy o aktach stanu cywilnego.''
To prosty wniosek łatwy do zmiany więc uznaliśmy że nie ma potrzeby umieszczać osobnego dla dzieci.
ania

Post autor: ania »

Patrycja pisze: 10 marca 2022, 17:31
Witaj, wystarczy zmienić we wniosku pierwsze zdanie na " Wszystkie dokumenty dotyczą mojej córki : SYLWIA KOWALSKA ur. ...............................r.
Żądam jako opiekun prawny i rodzic wydania kserokopii i/lub fotokopii wszystkich dokumentów z akt zbiorowych Urzędu Stanu Cywilnego, zgodnie z art. 26.4 ustawy o aktach stanu cywilnego.''
To prosty wniosek łatwy do zmiany więc uznaliśmy że nie ma potrzeby umieszczać osobnego dla dzieci.

Dzień dobry, no właśnie tak zrobiłam, ale wolałam dopytać, bo nie zdążyłam tamtego wcześniejszego przejrzeć, a może było w nim coś istotnego; a tu się czasem każde słowo liczy. Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Awatar użytkownika
Patrycja
Administrator

ania pisze: 10 marca 2022, 18:06
Patrycja pisze: 10 marca 2022, 17:31

Dzień dobry, no właśnie tak zrobiłam, ale wolałam dopytać, bo nie zdążyłam tamtego wcześniejszego przejrzeć, a może było w nim coś istotnego; a tu się czasem każde słowo liczy. Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Wszystkie stare i nowsze pisma są dostępne w zakładce "nasze pisma".
bozena1

Post autor: bozena1 »

Miał ktoś z Was sprawę w sądzie, z powodu odmowy wydania kopii aktu urodzenia przez USC?
Chciałabym wiedzieć jakie może być stanowisko sądu w tej sprawie?
Awatar użytkownika
Patrycja
Administrator

bozena1 pisze: 10 marca 2022, 19:45 Miał ktoś z Was sprawę w sądzie, z powodu odmowy wydania kopii aktu urodzenia przez USC?
Chciałabym wiedzieć jakie może być stanowisko sądu w tej sprawie?
Jako administratorka strony i grupy na fb liczącej ponad 20 tyś ludzi mogę powiedzieć że jeszcze nigdy nie słyszałam o takim przypadku. I dlaczego miałby ktoś mieć z takiego powodu kłopoty? Oni sami swoją ustawą dają nam takie prawo i nie robimy z tym nic złego czy nie legalnego to przecież chcąc lub nie to po części nasza własność.
bozena1

Post autor: bozena1 »

Chyba źle się wyraziłam :). Po odmowie wojewody można skierować sprawę do sądu. Chodzi chyba o odwołanie czy o zaskarżenie decyzji. Nie pamiętam dokładnie.
I chodziło mi o to czy są wyroki sądu nakazujące wydanie USC kopii aktu urodzenia osobie, która o tą kopię wnioskowała, a kierownik kierownik odmówił, wojewoda podtrzymał odmowę.
Monix73

Post autor: Monix73 »

Witam,
proszę o podpowiedz związana ze składanym do USC wnioskiem o wydanie wszelkich dokumentów. Które nazwisko powinnam podać, obecnie używane po mężu czy panieńskie?
Dziękuję za wskazówkę:)
Awatar użytkownika
Patrycja
Administrator

Monix73 pisze: 28 marca 2022, 16:51 Witam,
proszę o podpowiedz związana ze składanym do USC wnioskiem o wydanie wszelkich dokumentów. Które nazwisko powinnam podać, obecnie używane po mężu czy panieńskie?
Dziękuję za wskazówkę:)
Na obecnie używane nazwisko, w treści jest " dokumenty dotyczą" i tam wpisujesz nazwisko z rodowe.
ODPOWIEDZ